Alcohol en jouw kind: wat kan je doen?
Alcohol en jouw kind: wat kan je doen?
Uit recent onderzoek van het GGD en het RIVM blijkt dat de daling van het aantal drinkers onder de 18 jaar in 2020 niet heeft doorgezet. Het aantal kinderen tussen de 12 en 16 jaar wat regelmatig drinkt is nog steeds gelijk aan zo’n 4 jaar geleden. Opvallend genoeg is zelfs 18,6 procent van deze groep een echte bingedrinker. Hierbij worden er minimaal 5 glazen alcohol achter elkaar genuttigd. Met alle gevolgen van dien. De leeftijd lijkt zelfs steeds lager te worden. Zelfs kinderen in groep 7 en groep 8 zeggen wel eens een glaasje alcohol gedronken te hebben. En dat terwijl drinken onder de 18 jaar verboden is. Kinderen van nu drinken steeds vaker dan vroeger. Maar wat kan je hier als ouder aan doen? En wat doe je als het drinken uit de hand dreigt te lopen?
Thuis drinken is geen goed idee
Veel ouders geloven nog in het principe dat kinderen beter bij interesse ‘thuis kunnen leren drinken’. Liever in een veilige omgeving dan dat ze het ergens stiekem doen, nietwaar? Toch blijkt dit juist veel gevaren op te leveren. Want wanneer kinderen met ouderlijke supervisie mogen drinken, is de kans groter dat zij dit ook vaker zullen doen dan kinderen die dit niet mogen. Er zijn meer mogelijkheden. De meeste jongeren met een drankprobleem mochten dan ook thuis drinken.
Gevolgen van de coronacrisis
Ruim een half jaar geleden stond de wereld én Nederland op haar kop. Door het coronavirus werd alles onzeker en zaten we weken aan huis gekluisterd. Nu we afstreven naar een tweede golf is het alleen maar afwachten tot we weer in een ‘intelligente lockdown’ terecht komen. Vervelend voor iedereen. Maar wist je dat dit ook grote gevolgen heeft voor probleemdrinkers van jong en oud?
Door de coronacrisis zal je vast zelf ook wel gemerkt hebben dat je vaker eens wat lekkers eet of een alcoholisch drankje schenkt. Je bent toch thuis, hoeft je aan niemand te verantwoorden en door de toenemende stress zie je dit al gauw als copingsmechanisme. Hierdoor is het voor je kind echter ook gemakkelijker om aan alcohol te komen. Het staat in de kast, hij of zij is continu thuis en jij doet ook niet zo moeilijk over een glaasje meer. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je kind uit pure verveling, terwijl jij (omdat thuiswerken geen optie) is weg bent, een fles opentrekt.
Schadelijke effecten van alcohol bij jongeren
Drinken onder de 18 is ontzettend schadelijk. In deze jaren zijn de hersenen nog vol in ontwikkeling. Het gebruik van alcohol kan levenslange gevolgen hebben.
Als we kijken naar het menselijk brein, zouden we eigenlijk moeten stellen dat drinken onder de 24 jaar verboden moet worden. Natuurlijk is dit niet geaccepteerd en is er geen grens getrokken bij 18 jaar. De hersenen zijn echter pas met 24 jaar volgroeid. Tot die tijd zal overmatig alcoholgebruik een enorm effect hebben op het leervermogen, concentratievermogen, karakter en gedrag.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongeren zeer wispelturig gedrag vertonen tijdens het drinken. Waar jij als ouder misschien aan één of twee glaasjes tijdens een gezellige avond genoeg hebt, zal je kind in korte tijd een enorme hoeveelheid alcohol naar binnen klokken. Hierdoor lopen ze het risico op alcoholintoxicatie en kunnen ze mogelijk zelfs in coma raken. Een coma door alcoholintoxicatie brengt niet alleen acute gevolgen met zich mee, maar kan ook op de lange termijn nog zijn uitwerking hebben.
Bovendien is bewezen dat mensen die op jonge leeftijd zijn begonnen met drinken ook vaak een alcoholverslaving op latere leeftijd ontwikkelen. Dit patroon werd ook ontdekt door de verslavingsartsen van verslavingskliniek Trubendorffer. Het is voor jou als ouder de taak om je kind op de hoogte te stellen van de gevolgen van zijn of haar gedrag en tijdig hulp te zoeken indien dat nodig is. Hoe sneller er opgetreden wordt, hoe minder groot het risico op gevolgen voor de lange termijn.