Speed
Wat is het?
'Speed' en 'pep' zijn straatnamen voor 'amfetaminen'. Amfetaminen zijn chemische stoffen die stimulerend werken op het centrale zenuwstelsel. Het zijn drugs. Er zijn verschillende soorten amfetaminen. De belangrijkste zijn (dex)amfetamine en methamfetamine. Ze verschillen van elkaar in sterkte en werkingsduur.
Hoe wordt het gebruikt?
Speed is te koop als pil of in poedervorm. Meestal wordt het geslikt, maar het kan ook gesnoven of gespoten worden. Wordt speed geslikt, dan begint het meestal na 15 tot 20 minuten te werken. Wordt het gesnoven, dan komt de speed via het neusslijmvlies in het bloed terecht. Het effect komt na een paar minuten. Wordt het in een ader gespoten, dan werkt de speed vrijwel onmiddellijk. In alle gevallen is de speed na ongeveer acht uur uitgewerkt. Methamfetamine werkt langer, ongeveer twaalf uur. Vaak wordt speed vermengd met andere stoffen. Daardoor weet de gebruiker eigenlijk nooit zeker wat hij koopt.
Wat voelt de gebruiker?
Het gaat de gebruikers van speed om het oppeppend effect. Dat effect werkt zowel op het lichaam als op de geest. De kracht van het effect hangt af van de dosis en de manier waarop de speed wordt gebruikt. Met name de geestelijke effecten worden sterk beïnvloed door het verwachtingspatroon van de gebruiker. Door speed wordt vermoeidheid niet meer gevoeld. De eetlust verdwijnt. De bloeddruk gaat omhoog en de pols versnelt. De pupillen worden groter, de spieren spannen zich. Ook hoofdpijn en duizeligheid zijn niet ongebruikelijk, net als knarsetanden en snel bewegen van de kaken. Het geestelijk effect: speed maakt de gebruiker tijdelijk actief, vrolijk, alert en zelfverzekerd. Zelfkritiek verdwijnt, het praten gaat gemakkelijker en vlotter.
Maar speed kan ook heel anders uitpakken: de gebruiker kan er prikkelbaar, onrustig en angstig door worden, met name als het aan het uitwerken is. Als speed uitgewerkt is, komt de eetlust terug. Omdat de gebruiker is doorgegaan zonder aan vermoeidheid toe te geven (hij heeft die immers niet gevoeld), kan een katterig gevoel achterblijven. Ongemerkt kan oververmoeidheid ontstaan. Veelgehoorde klachten van regelmatige gebruikers zijn chronische vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid.
Wat zijn de risico's?
- Er bestaat dus het risico van afhankelijkheid. Willen gebruiken verandert dan in 'moeten gebruiken'.
- Langdurig speedgebruik heeft ook lichamelijke gevolgen. Speed vergroot bijvoorbeeld het risico op hartritmestoornissen, een hartinfarct en hersenbloedingen. Voor mensen met een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie is het gebruik van speed gevaarlijk.
- Een lichamelijk risico van speedgebruik in het uitgaansleven is dat van 'oververhitting'. Wie speed gebruikt, voelt geen vermoeidheid en kan uren achter elkaar dansen. Als het dan ook nog warm en vochtig is, kan het gebeuren dat het lichaam niet voldoende warmte meer kwijt kan door zweet te verdampen. Het lichaam produceert dan wel zweet, maar koelt niet meer af. Wanneer dan ook nog onvoldoende gedronken wordt, bestaat het risico dat het lichaam oververhit raakt en uitdroogt. Het gevolg kan zijn dat spieren en sommige organen, zoals de lever en de de nieren, niet meer werken. Oververhitting is (levens) gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Dit risico speelt minder, wanneer in de disco of feestruimte voldoende ventilatie en afkoeling is.
- Speed doet een aanslag op de lichamelijke reserves. Vermoeidheid is een signaal van het lichaam dat de grenzen zijn bereikt en dat het rust nodig heeft. Speed verdoezelt die grens, zodat de gebruiker er gemakkelijk overheen gaat en zijn laatste reserves aanspreekt.
- Langdurig gebruik van speed kan tot volledige uitputting leiden. Het gebrek aan eetlust levert gewichtsverlies op. Door verminderde weerstand, gecombineerd met een tekort aan voedingsstoffen, kunnen nagels gaan afbrokkelen en tanden gaan loszitten of uitvallen.
- Bij mensen die vaak en langdurig speed gebruiken, kunnen zich dwangmatige bewegingen voordoen, zoals tandenknarsen en kauwbewegingen. Deze kunnen blijven, ook nadat met het gebruik is gestopt. Ook komt het voor dat de gebruiker telkens dezelfde handeling herhaalt, zoals het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van een bepaald apparaat.
- Zware gebruikers kunnen het gevoel krijgen dat er beestjes op, in of onder de huid kruipen. Soms wordt de huid daarom tot bloedens toe opengekrabd.
- Speed beïnvloedt het gedrag. Het kan de gebruiker prikkelbaar, depressief of agressief maken. Soms leidt het tot verward denken, achterdocht en
- vervolgingswaanzin. Omdat speed ook overmoedig maakt, gaan verkeer en speed niet samen. Dat is dan ook verboden.
- Een groot risico schuilt in de combinatie van speed met andere drugs. Combinaties kunnen heel verkeerd vallen. Speed met alcohol maakt bijvoorbeeld dat dronkenschap niet gevoeld wordt. Dit kan leiden tot roekeloos, agressief gedrag. Wie speed gebruikt in de veronderstelling cocaïne of XTC te gebruiken, kan onaangenaam verrast worden. De lichamelijke effecten zijn heviger en duren veel langer. Het komt met name voor, dat iemand denkt XTC te hebben gekocht, terwijl het pure speed is.
- Bij het snuiven van speed kan het neusslijmvlies op den duur beschadigd raken.