Initiatief Volendamse Moedige Moeders heeft landelijk vervolg met oprichting Moedige Moeders Nederland
Er werd al een tijdje op gebroed, maar,afgelopen zaterdag had eindelijk de officiële oprichting plaats van Moedige Moeders Nederland. Oa initiatief van Gary Kok, als moeder van een aan drugs verslaafd kind, heft daarmee een landelijk vervolg gekregen. De ondertekening van het convenant, waaraan meerdere gemeenten uit ons land deelnemen, had plaats in OudBeijerland. Daarbij waren enkele leden van de huidige Moedige Moeders Edam-Volendam aanwezig.
„We waren er al een tijdje mee bezig en Is het moment dan daar is, is dat wel heel leuk”, bekende Tiny Tol namens MM. Ook Tweede Kamerlid Cisca Joldersma (CDA) en de president van Eurad (Europe Against Drugs), Renee Besseling, waren aanwezig. „Het was een beetje dubbel”, zei Tol over het feilt dat de Moedige Moeders uit onze gemeente, daar waar alles is begonnen, de hemel werd in geprezen. „Omdat er nog steeds schrijnende gevallen zijn. Eigenlijk zouden we niet moeten bestaan.”
In 2004 werd hier een werkroep opgericht met de naam Moedige Moeders. Het primaire doel was en is dat moeders/ouders van een verslaafd kind elkaar kunnen ondersteunen. Daarnaast wil deze groep signalen afgeven over knelpunten in de verslavingszorg, de nazorg, de preventie en de uitvoering van de zorg bij politic, justitie en bij de instellingen. In navolging van Volendam zijn daarna in Nederland diverse afdelingen en werkgroepen van Moedige Moeders ontstaan die allemaal dezelfde doelstelling voor ogen hebben, zoals onder meer Goeree Overflakkee, Bernheze, Nijkerk, Dedemsvaart.
In januari 2011 ontstond tijdens het bezoek aan de CDA-kamerleden Sabine Uitslag en Coskun Coruz, het idee, om de krachten landelijk te bundelen en Stichting Moedige Moeders Nederland op te richten. Op die manier wordt de kennis binnen de onderlinge werkgroepen vergroot, en wordt het aantal vestigingen van Moedige Moeders in Nederland uitgebreid. Een andere belangrijke doelstelling is, dat via de landelijke stichting beter invloed uitgeoefend kan worden op beleidsontwikkelingen op het gebied van de verslavingszorg en het drugsbeleid. Juist op deze terreinen bestaan bij de Moedige Moeders grote zorgen.
„Ze kunnen niet meer om ons heen”, merkt Tol dat de band met de Jeugdzorg ook verbeterd is. „En in Hoeksche Waard hebben ze een herstelhuis gekregen, jets waar wij ons jaren geleden in onze regio ook voor hard hebben gemaakt. Daar is het wel gelukt en wij mogen daar verslaafden heen sturen, dus dat is mooi. Het probleem is niet alleen hier gaande, maar ook in de rest van Nederland. Vanuit Europa bereiken ons berichten van ouders wiens kinderen naar Nederland met vakantie gaan en daar te gemakkelijk aan drugs kunnen komen.”
„Mijn waardering voor Moedige Moeders is enorm. Ik kom ze overal tegen, maar het begon in Volendam”, vertelde de aanwezige Tweede Kamerlid Cisca Joldersma (CDA). Het is knap om voor jezelf te erkennen en ervoor uit te komen dat er sprake is van drugs en verslavingsproblematiek bij je zoon of dochter. Dan loop je immers aan tegen een volgend vooroordeel: ‘clan zal er bij jullie thuis wel iets niet goed zijn; dan is er misschien ook wel wat aan de hand in de opvoeding’. En ik vind het ook heel knap om de stap te maken uit je veilige omgeving naar buiten toe en kenbaar te maken: ‘het is niet alleen mijn probleem, het is een probleem waar in ons dorp, in onze stad, in heel Nederland meer aandacht voor nodig is’.
Moedige Moeders stellen zich ook nog eens ten dienste van de samenleving op. Niemand kan drugsproblematiek eenvoudig oplossen. Gezamenlijk kunnen we verkennen hoe we dat drugsmonster in Nederland zo klein mogelijk houden en zo effectief kunnen bestrijden. Dat zit ‘m in kennis op verschillende terreinen: de invoer, de handel, de dealers, maar vooral ook welke soort jongeren komen op welke manier in het circuit terecht en blijven daarin hangen en kunnen am welke reden niet van drugs afblijven? De ervaringen en kennis van Moedige Moeders zelf zijn daarbij van onschatbare waarde.”