Moet comazuiper zelf betalen?

13 March 2012

Wie zwaar beschonken of in coma in de ambulance belandt, moet altijd een boete krijgen voor openbaar dronkenschap. Ook gemaakte politiekosten voor de medische behandeling moeten worden verhaald.

 

Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in een notitie over excessief alcoholgebruik. Die is bedoeld voor een brainstorm die minister Schippers (volksgezondheid) binnenkort houdt met onder meer ambulancediensten en de gemeenten. Die liet gisteren weten dat ze het 'principieel onjuist' vindt comazuipers voor ziekenhuiskosten te laten opdraaien, zoals vorige week was voorgesteld door Herre Kingma, voorzitter van de Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente. Schippers vreest een oeverloze discussie als 'eigen schuld, dikke bult' leidraad wordt voor vergoedingen van ziektekosten.

Amsterdam wijst op de grote maatschappelijke problemen ten gevolge van alcoholmisbruik. Het debat gaat volgens de gemeenten te snel over 'kan niet, mag niet', terwijl onorthodoxe maatregelen bespreekbaar moeten zijn, onderstreept Van der Laans woordvoerster. Ze wijst op de 184 en 522 ambulanceritten die nodig waren tijdens de jaarwisseling en Koninginnedag. "Allemaal alcoholgerelateerd. Op Koninginnedag zijn zelfs ambulances uit de regio ingeschakeld." Vorig jaar liep de huldiging van landskampioen Ajax uit de hand. Gevolg: honderdzestig gewonden en tonnen schade.

Na die huldiging stelde Van der Laan voor de ambulancekosten te verhalen op de comazuipers. Dat kan alleen, blijkt uit zijn notitie, als de Zorgverzekeringwet wordt aangepast. De burgemeester vindt dat geen beletsel. De kans dat bij betaling de medische hulp minder snel wordt ingeschakeld, acht hij klein omdat een ritje met de ambulance volgens hem weinig kost. Volgens zorgverzekeraar Achmea gaat het hierbij om bedragen tussen de 400 en 1000 euro.

Nog duurder wordt alcoholmisbruik als Van der Laans plan doorgaat om de beschonken ambulanceklant ook nog een boete op te leggen voor openbaar dronkenschap. Volwassenen kost dat 340 euro, minderjarigen betalen de helft.

Verder wil de burgemeester hen, bij wijze van proef, ook laten betalen voor politie-inzet die vaak nodig is om comazuipers de juiste behandeling te verlenen. De burgemeester wil ook dat organisatoren van evenementen hun schade en toezichtskosten verhalen. Of dat juridisch standhoudt, is de vraag, staat in de notitie.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.