GROETEN UIT DE STAM in Den Haag.
EEN WARM BAD Deel 7
Vele van onze kinderen redden het afkicken niet zonder kliniek.
Een paar daarvan moeten de vakantieperiode daar doorbrengen om in herstel te komen.
We volgen de in deze tijd een aantal daarvan.
Mijn naam is John ik ben geboren in Volendam. Ik heb zover ik terug kan kijken een hele mooie jeugd gehad met veel vrienden en kwam niets te kort. Ik kreeg veel liefde van me ouders en deed het op school goed. Vanaf mijn 15e ging het bergafwaarts met me toen ik erachter kwam dat ik op jongens viel. Ik wou er niet mee leven en werd depressief en suïcidaal. Ik koos voor de drank en cocaine, gecombineerd met vechtsport. Voor mijn gevoel maakte de vechtsport mij een man en creëerde ik een beeld hoe ik gezien wou worden. Ook kon ik me frustratie en agressie naar mezelf toe erin kwijt. Ik deed overdreven veel aan kickboksen omdat ik het stoer vond, en in het weekend ging ik meestal los. Ook wou ik het beeld hebben van een succesvolle zakenman waar ik me in verstopte. Ik heb vele psychologen gehad wat altijd uitkwam op ‘acceptatie’ waar ik niet aan wou. Dat stukje stopte ik zo ver mogelijk weg. Ik heb altijd een slecht beeld over homo’s gehad en dus ook naar mezelf toe, terwijl iedereen het van me wist en het ook accepteerde. Ik ben nooit anders behandeld en ik ben nooit gepest, toch bleef het voor mij een groot iets in mijn hoofd.
Ik heb het heel lang geen plekje kunnen geven, de onzekerheid, schaamte, angst en depressie speelde bij mij een groot ding. Als ik in gebruik was had ik er geen last van. Ik ben een maand opgenomen geweest in Rodersana, niet lang na de opname kon ik niet met mijn gevoel omgaan en viel ik al snel terug. Ik kon niet met mijn onzekerheid omgaan, en met mijn gevoel. Dit veroorzaakte bij mij veel drukte in mijn hoofd en verwardheid. In gebruik had ik er geen last van en kon ik de wereld aan. Ik was steeds aan het vluchten voor mezelf. Ik had het stukje ‘geaardheid’ na 15 jaar een plekje kunnen geven, maar wel heftig in gebruik. Ik had op een gegeven moment een punt dat ik geen nut meer in het leven zag tot De Stam op mijn pad kwam, ik ging er voor mijn moeder heen om ‘over mijn geaardheid’ te praten. Toen ik hier aan kwam, kwam ik erachter dat er veel meer speelde. De angst om mezelf te zijn, onzekerheid, en niets van gevoel weten. Hier heb ik geleerd om mezelf te zijn. Ook met mijn gevoel omgaan uit gebruik. Ik heb hier een nieuwe start kunnen maken zonder middelen. Hier heb ik vriendschappen opgebouwd waar je lief en leed mee deelt, en waar ik mezelf kan zijn. Ook grenzen aangeven en leren nee zeggen was een ding van mij. Structuur en naar mezelf kijken. Ik zit nu bijna 9 maanden hier en voor het eerst in mijn leven kan ik zeggen dat ik gelukkig ben met wie ik ben zonder middelen. Ik voel me weer sterk en heb weer zin in het leven. Ik ga binnenkort op de dierenambulance werken als vrijwilliger in Den Haag. Ik ben weer aan het boksen maar in balans, en heb hier hechte vriendschappen met allemaal bewoners die hetzelfde doel hebben en dat is een gelukkig leven zonder middelen.
De Stam is niet makkelijk, je komt ècht jezelf tegen, en als je het zelf niet doet, dat word je wel door de bewoners geconfronteerd om je uit de tent te lokken om te leren wie je bent. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik ‘anders ben’ of geen klik kon hebben met nieuwe mensen wat allemaal aan mij lag. Hier leer je heel rustig aan stapsgewijs alles opnieuw te doen met begeleiding en zonder middelen. Ik ben heel blij dat ik hier ben en leer nog heel veel van mezelf. Ik heb een sterke eigen mening en durf op te komen voor mezelf. Ik kijk weer naar de toekomst en ga ik naar Rainbow meetings. Ik heb hier echt geleerd om zonder drugs en drank te leven, wat simpelweg bij klinieken niet kan omdat het te kort is. Over ongeveer een jaar zal ik een woning hebben in den haag met een vaste baan en hele goeie vrienden om me heen wat ik nodig heb om weer gelukkig door het leven te gaan. Ik heb ook nog nooit zoveel rust in mijn hoofd gehad Zonder medicatie. Ik ben hier opnieuw in de wieg gelegd en heb mezelf opnieuw kunnen ontwikkelen met de goeie zorg van De Stam.